PHP - MYSQL - Ontwikkelen Webapplicaties

Intro

Algemene informatie

Hieronder ziet u de thema's, modules en opdrachten die tijdens deze cursus aandacht krijgen. Mocht u deze cursus willen volgen als student, dan moet u eerst een account aanmaken. U kunt ook een email versturen naar [email protected] met uw vragen. Er zijn verschillende mogelijkheden om mee toe doen aan deze cursus.

 1. Online - U schrijft zich in als student en krijgt een persoonlijk account. Kosten per student, per cursus, per maand: 10 Euro. Vanaf 24 augustus 2017 geldt de 50% actie - deze actie is voor nog onbepaalde tijd geldig. Vraag naar de voorwaarden via [email protected] - Indien u zich inschrijft als student, dan krijgt u online begeleiding.
 2. Klassikaal - U schrijft zich in als student en krijgt een persoonlijk account. Bij voldoende inschrijvingen wordt in overleg met de studenten bepaald waar en wanneer de lessen zullen plaatsvinden. Kosten per student, per cursus: 299 Euro - Dit is inclusief toegang tot de online leeromgeving op www.webmaster-college.nl en inclusief 24 klassikale lesuren (12 x 2uur). 
 3. Privéles - U schrijft zich in als student en krijgt een persoonlijk account. Kosten per student, per cursus, per maand: 10 Euro voor gebruik van de online leeromgeving op www.webmaster-college.nl plus 25 tot 40 euro per lesuur afhankelijk van het totaal van afgenomen lesuren en exclusief eventuele reiskosten. U kunt privéles krijgen op de les-locatie in Wageningen of u kunt de docent vragen u op te zoeken. 

 Beschrijf je motivatie om toegang te krijgen tot extra bronnen, informatie en software

Om toegang te krijgen tot de extra inhoud van deze cursus, moet je kunnen aangeven waarom je deze cursus volgt. Stuur je aanmelding op via deze opdracht en geef de volgende informatie:

 1. Voor- en achternaam
 2. Emailadres
 3. Motivatie om deze cursus te volgen.

Je motivatie wordt beoordeeld en die beoordeling moet voldoende zijn om te worden toegelaten tot de extra bronnen, tools en de extra informatie die hoort bij deze cursus. 

 Announcements
 Doelstellingen en competenties
 Bronnen

Hierbij een overzicht van bronnen die gebruikt worden door de docent bij het ontwikkelen van deze lessenserie. 

 PHP software en tools

Databank voor PHP software en tools die handig zijn bij het ontwikkelen van PHP applicaties. Deelnemers aan deze cursus worden uitgenodigd om ook zelf ideeen aan te reiken en hier de door hun gebruikte software te noemen en van commentaar te voorzien. 

 Begrippen die je moet kennen

Hier een lijst van termen en begrippen waarvan je de betekenis moet kennen. Lijst wordt gedurende de cursus verder aangevuld. 

 Boek - PHP MYSQL - Ontwikkelen van Webapplicaties
Week 1 - Introductie PHP

Tijdens deze week geven we aandacht aan vragen als:

 • Wat is PHP?
 • Wat is het verschil tussen HTML en PHP? 
 • Waarom PHP?
 • Wat heb je nodig om in PHP te ontwikkelen?
 Checklist week 1
 Les 1: PHP, wat is het en wat kan je er mee?

PHP, wat is het en wat kan je ermee? PHP is een programmeertaal wordt geacht een eenvoudige programmeertaal te zijn. Ik kan me voorstellen dat je daar anders over denkt dat je het ziet als een ingewikkelde reeks tekens bepaalde magische uitwerking hebben. Maar wat is dan de magische uitwerking. Oftewel: wat kan je ermee? Misschien is dat een interessantere vraag dan je af te vragen of PHP moeilijk is of niet. In ieder geval zal het je motiveren PHP te leren als je ontdekt welke mogelijkheden er allemaal zijn.

 Test 1: Intro PHP

Dit is je eerste test over PHP en je krijgt er direct een cijfer voor. Deze test moet binnen week 1 worden afgerond.

 Opdracht 2: installeer PHP (apache - mysql) op localhost

Installeer WAMP of XAMP of MAMP. Zorg ervoor dat je dit deze week voor elkaar krijgt en de docent kan laten zien dat dit werkt op jou computer door "localhost" in te tikken in je browser. 


 Starten met Cloud9
 Opdracht: start met Cloud9 - schrijf een eerste PHP script.

Tijdens deze opdracht schrijf je een PHP script (file met extensie .php). Dit is om te oefenen met Cloud9 waar je later je complete FaceClone applicatie gaat maken. 

 1. Maak een file aan en sla die op met .php extensie
 2. Maak een php block met daarin een echo die de volgende zin weergeeft: "Dit is het eerste php script van mij binnen de cursus PHP van Webmaster College."
 3. Zet boven de echo een commentaar van één regel met de zin: "Hier komt binnenkort meer uitleg."
 4. Plaats binnen je echo een h2 titel: "Php Apps van {je naam}".
 5. Plaats een paragraaf <p> binnen je echo met twee regels tekst en zorg ervoor dat 3 woorden vetgedrukt worden.

Let op: de docent kan altijd meekijken en na elke week krijg je een beoordeling wat betreft je werkzaamheden binnen de werkruimte op Cloud9. Je hoeft hiervoor niet apart wat in te sturen. 

 Project: Bouwen van Facebook kloon - deel 1

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

 Uitleg Huiswerk opdrachten (Quizizz)

Bekijk de korte presentatie met de uitleg hoe te werken met de huiswerk opdrachten. 

 Opdracht (huiswerk): Test Intro PHP

Elke week krijg je huiswerk in de vorm van een Quiz Game. Ik noem het huiswerk maar je kan de Quiz ook doen in de klas en soms zullen we de Quiz klassikaal afnemen. Om je punten te kunnen geven is het nodig dat je een account hebt bij edmodo.com maar als je deze opdracht uitvoert, wijst zich dat vanzelf. Je hoeft hier niet wat in te sturen. Doe het volgende:

 1. Ga naar www.edmodo.com
 2. Vul code in om huiswerk te maken: 64vk67
 3. Maak een acccount aan met je school-email
 4. Doe een Quiz - (Uitkomst wordt automatisch naar de docent toegestuurd elke keer als je een Quiz afrondt)
 5. Geef jezelf een herkansing (zie video uitleg)

Week 2 - PHP basis syntax
 Checklist week 2
 Test 2 : Basis syntax PHP - W3schools

Voor deze test krijg je 30 minuten. Je hebt maar één mogelijkheid om de test te doen en je krijgt er een cijfer voor. Zorg er dus voor dat je de test goed voorbereid. Dat kan je doen door op W3schools de PHP quiz door te nemen.

 Test 3: inleiding PHP code

Een paar vragen met PHP code. Wat laat deze code zien in de browser? Ook een vraag over data types en hoe de verschillende PHP onderdelen heten. 

 Huiswerk opdracht: PHP - de database

Ga naar de huiswerk opdracht via onderstaande link en oefen met de vragen. Je kan zoveel oefenen als je wilt en voor je hoogste score krijg je een cijfer in het cijferboek binnen www.webmaster-college.nl

Link naar Huiswerk

 Project: Bouwen van Facebook kloon - deel 2 - De database

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

 Test - PHP MySqli functies - deel 1
Week 3
 Les 2: PHP functions
Hierbij de presentatie zoals in de les besproken. Hierna krijgen jullie een korte test.
 Test 4: PHP Functions

Bekijk eerst de presentatie over PHP functions. 

 Opdracht: Ontwikkel werkend PHP formulier met MAIL() functie
 Test: Scripts voor Facebook deel 3

Via deze korte test leer je het PHP script te schrijven dat je nodig hebt om deel 3 van de opdracht "Facebook Clone" uit te voeren. 

 Project: FaceClone - deel 3 - database connect en view posts

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

 Huiswerk en oefening: PHP variabelen

Klik op de link om te oefenen met thema "PHP variabelen" - deze kennis heb je nodig om deel 3 van je Facebook project te kunnen uitwerken. Oefen totdat je alle antwoorden goed hebt. Je hoogste score telt mee binnen je cijferlijst op www.webmaster-college.nl

Link naar huiswerk

 Test - PHP MySqli functies - deel 2
 Test - PHP MySqli functies - deel 3
Week 4
 Les: formulier verwerking naar database

Tijdens een vorige les hebben we aandacht gegeven aan de formulier verwerking via de mail() functie zodat ingevulde gegevens per email verzonden zouden worden. Nu gaan we kijken hoe de ingevulde gegevens opgeslagen kunnen worden in een database. Als je de vorige lessen hebt gevolgd en opdrachten hebt gemaakt, dan heb je nu al voldoende basis kennis om een formulier te ontwikkelen met PHP script die dit wegschrijven naar een database mogelijk maakt. 

 Huiswerk: oefenen met SQL queries

Via PHP communiceer je met de database. Voor deze communicatie gebruik je de script taal SQL. Daarmee maak je zogenoemde "queries". Via deze huiswerk opdracht oefen je met het schrijven van queries en deze vaardigheid heb je nodig om de opdracht FaceClone te kunnen vervolgen. 

Link naar huiswerk

 Test Facebook scripts deel 4

Hier de scripts die je nodig hebt voor uitwerking van deel 4 Facebook Clone opdracht. 

 Project: FaceClone - deel 4 - posten en verwijderen berichten

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

 Les: EasyQueryBuilder - oefenen met SQL

Software om te oefenen met het schrijven van SQL queries. 

 Test - PHP MySqli functies - deel 1,2 en 3
Week 5
 Les 3: localhost, webhost, online platform

Met extra aandacht voor cloud9 en codeanywhere.

 Start project: CMS in PHP - MYSQL - deel 8 en 9 en enkele vragen

Tijdens blok 3 werk je aan een groter PHP project en deze week starten we via deze les. Elke week krijg je een nieuwe les waardoor je weer wat verder bouwt aan je project. Je maakt een CMS (Content Management System) waarbij je zelf de PHP schrijft waardoor gegevens binnen een database worden opgeslagen en op een dynamische wijze zichtbaar gemaakt wordt aan de bezoekers van je CMS website. 

 Test 5: Video 8 en 9

Deze test volgt op de video's 8 en 9 over bouwen van CMS in Bootstrap en PHP. 

 Project: FaceClone - deel 5 - inloggen en sessions

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

Week 6
 Aandacht voor:

 1. Werken in de Cloud: Codeanywhere.com
 2. Verhuizen van je CMS naar de Cloud (codeanywhere.com)
 3. Gebruik prefix in database Video 10 en 11: CMS in PHP

Hierbij video deel 10 en 11 over het bouwen van een CMS in PHP. 

 Opdracht 6: plaats je CMS in PHP binnen cloudomgeving en werk video deel 10 en 11 uit.

Kies een cloud omgeving waarbinnen je samen een applicatie kan ontwikkelen (codeanywhere.com of Cloud9 of Codepen), nodig [email protected] uit binnen deze cloudomgeving als teamgenoot en plaats je CMS binnen deze cloudomgeving. Werk vervolgens video 10 en 11 uit en stuur binnen deze opdracht de URL naar je applicatie (je CMS). 

Aanvulling week 8: Deze week is het belangrijk dat je CMS tot en met deel 11 af is. Dus mogelijk is het sneller voor je als je de CMS alleen uitwerkt op een webhost of eventueel op localhost. In het laatste geval moet je de uitwerking presenteren aan de docent. 

 Opdracht 7: schrijf je in op Sololearn voor de cursus PHP en zorg dat je 80XP haalt.

..en vergeet niet hier in de opdracht de link naar je profiel toe te sturen. 

 Project: FaceClone - deel 6 - de profiel pagina

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

Week 7
 Opdracht 8: installeren Joomla op localhost (reversed engineering)

Tijdens de les zal het stappenplan voor installeren van Joomla op localhost worden doorgenomen. Dit stappenplan is gelijk aan de installatie van Wordpress maar lijkt ook op installatie van de PHP applicaties uit de vorige les. De docent komt langs om te kijken in hoeverre de installatie is gelukt. Je hoeft hier niet wat in te sturen. 

 Test 6: Joomla deel 1

Enkele vragen over PHP functies binnen Joomla. 

 Scripts FaceClone deel 7

Deze test moet je maken voordat je begint met uitwerking van deel 7 van het FaceClone project. Door de test te doen, ontdek je de code die je nodig hebt. 

 Project: FaceClone - deel 7 - Je vrienden en contacten

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

Week 8
 Opdracht: installeer Wordpress op localhost

De docent komt langs om je installatie te beoordelen. Je hoeft hier niet wat in te sturen. 

 Test 7: Wordpress installatie en PHP
 Opdracht: maak mockup - wireframe van PHP App

Gebruik hiervoor draw.io en voeg [email protected] toe aan je diagram. Deze week (week 6) alleen een start met ontwerpen van PHP App. Volgende blok bouwen we verder. Je hoeft hier niets in te sturen. Je hoeft alleen een "invite" te sturen naar [email protected] waarna je wordt uitgenodigd je applicatie ontwerp te presenteren. 

 Opdracht: presentatie van je applicatie aan de klant (docent)

Binnen jullie eigen Cloudomgeving heb je gewerkt aan het bouwen van een CMS en eventueel ook nog aan een andere PHP applicatie. Deze week moeten deze producten worden opgeleverd aan de klant (de docent). De presentatie van je product telt mee bij de beoordeling. 

 Opdracht: haal 180XP voor cursus PHP binnen Sololearn

En vergeet niet hier opnieuw de link naar je profiel te publiceren. 

 Project: FaceClone - deel 8 - Jou vervolg

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

Extra thema's - PHP tutorials - PHP scripts - PHP frameworks
 Werken met Laravel Framework

Het Laravel Framework is een PHP Framework. Tijdens deze les leer je werken met een PHP Frameword (Laravel) en ontdek je hoe via een Framework sneller een PHP Applicatie ontwikkelt.

 CakePHP

Aandacht voor CakePHP - populair PHP Framework. 

 Ontwikkelen Wordpress plugin

Wordpress is het meest populaire CMS systeem ter wereld en daarmee ook het meest gebruikte website systeem. Met alleen kennis van Wordpress kan je een compleet bedrijf runnen en voldoende werk krijgen voor enkele tientallen medewerkers. Zeker als je zelf ook Wordpress plugins kan ontwikkelen. 

 Databeheer systeem binnen Joomla
 Ontwikkelen Joomla Component, Module of Plugin
 Ontwikkel eigen PHP functies
 PHP Arrays
 Ontwikkelen Android Applicatie met PHP integratie.

Tijdens deze workshop leer je een eenvoudige Android Applicatie te maken met gebruik van PHP kennis. De start is dan ook een server-side PHP script dat later een plaats krijgt binnen het Android framework. Hierdoor leer je om eventueel ook andere PHP scripts en kennis in te zetten voor het ontwikkelen van Android applicaties. 

 Extra: Bouwen met Lego vertalen naar PHP

Met Lego bouwen we. Met PHP bouwen we. Maar is het bouwen met Lego te vertalen naar PHP? Hier ga je de uitdaging aan om dit uit te zoeken. 

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.