Moodle voor docenten

Intro
 Mededelingen
Video's
 Video tutorials (Engels)

Uitstekende video tutorials over het gebruik van Moodle door Moodle HQ. Engels gesproken.

 YouTube kanaal OpenEdu

Het YouTube kanaal van OpenEdu met praktische screencasts voor het gebruik van de Moodle leeromgeving.

Cursusbeheer
 Compensatiepunten toekennen
 Multitabs format: secties, subsecties en activiteiten verplaatsen
 Betaalmodule Icepay gebruiken
 Werken met badges
 Externe kalenders importeren
Mededelingenforum
 Mededelingenforum verbergen
Backups en terugzetten
 Cursussen back-uppen en terugzetten
Activiteiten en bronnen
 Les maken
 Bestanden delen via databank
 Google Drive video embedden
 Forums en groepen
 Testen maken en werken met de vragenpool
Aan de slag

Goed, activiteitsvoltooiing bijhouden is nu ingeschakeld. Dat betekent dat er nu standaard wordt bijgehouden of een activiteit voltooid is of niet, voor alle nieuwe activiteiten die je toevoegt aan je cursusruimte. 

De standaardwaarde voor het bijhouden van activiteitsvoltooiing is Manueel voltooien ingeschakeld. Dit betekent dat een gebruiker zelf een vinkje kan plaatsen als hij vindt dat hij de activiteit afgerond heeft. Dit is lang niet altijd de meest zinvolle waarde om bij te houden, vooral ook omdat er verschillende andere mogelijkheden zijn om activiteitsvoltooiing aan te geven.

De volgende waarden zijn mogelijk:

 • Automatisch voltooid
 • Automatisch voltooid - geslaagd
 • Automatisch voltooid - gezakt
 • Automatisch voltooien - geen resultaat
 • Automatisch voltooien - overschreven, niet voltooid
 • Automatisch voltooien - overschreven, wel voltooid
 • Automatisch voltooien ingeschakeld
 • Manueel voltooid door student
 • Manueel voltooien - overschreven, niet voltooid
 • Manueel voltooien - overschreven, wel voltooid
 • Manueel voltooien ingeschakeld 

Er zijn verschillende manieren om activiteitsvoltooiing bijhouden op te zetten in je cursus. Deze bespreken we hieronder.

Je bouwt een nieuwe cursus en wilt voor iedere activiteit instellen hoe voltooiing wordt bijgehouden

De snelle manier

Voor de snelle manier gaan we ervan uit dat je al een ontwerp hebt voor je cursus en weet welke activiteiten je er gaat gebruiken. Je hebt ook nog geen activiteiten aangemaakt, dus je cursus is verder helemaal leeg. 

Open via het tandwielicoon het cursusmenu en ga naar Cursus voltooien. Open het tabblad Standaard voltooide activiteiten om de standaardwaarde voor ieder type activiteit aan te passen.

Vink de activiteit(en) aan die je wilt bewerken en klik bovenaan op de knop Bewerk. Je krijgt nu van het geselecteerde type activiteit alleen de instellingen voor Voltooide activiteiten te zien:


Voor de activiteit Opdracht zijn dat de bovenstaande standaardinstellingen. Pas de instellingen zo aan dat ze bij je ontwerp passen en klik op Bewaar de wijzigingen. Alle activiteiten van het type dat je zojuist hebt bewerkt, zullen nu dezelfde standaardinstellingen hebben.

Let op: iedere activiteit kan een eigen set aan voltooiingsvoorwaarden hebben die je kunt aanvinken. Kijk dus goed welke vinkjes je wel en niet aanzet.

De grondige manier

In dit geval kun je vrij eenvoudig het bijhouden van voltooiing instellen: steeds wanneer je een nieuwe activiteit aanmaakt, stel je in het instellingenscherm in op welke manier de voltooiing moet worden bijgehouden:


In de dropdownbox maak je een keuze welke basisregel er moet gelden in plaats van Voltooide activiteiten niet aanduiden. Vink vervolgens de daaronder getoonde extra voorwaarden aan:

 • Of bekijken vereist is
 • Of een cijfer krijgen vereist is
 • Op welke datum je verwacht dat de activiteit voltooid zal zijn

Let op: iedere activiteit kan een eigen set aan voltooiingsvoorwaarden hebben die je kunt aanvinken. Kijk dus goed welke vinkjes je wel en niet aanzet.

Als je klaar bent met het instellen van de activiteit, klik je op Bewaar wijzigingen en keer terug naar de cursuspagina of op Bewaar wijzigingen en toon om alles op te slaan.


Je hebt al activiteiten in je cursus waarvan je nu de voltooiing wilt gaan bijhouden

De snelle manier

Als je nu alleen de instellingen met betrekking tot voltooiing bijhouden wilt aanpassen, ga je via het cursusmenu (tandwiel) naar Cursus voltooien, Je opent het tabblad Voltooide activiteiten in bulk beheren om de lijst van alle activiteiten in de cursus te openen. 

 

Je selecteert de activiteiten waarvan je de instellingen met betrekking tot voltooiing wilt bewerken en klikt op de knop Bewerk

Let op: wanneer je verschillende soorten activiteiten tegelijk bewerkt, kun je de voltooiing alleen instellen met de waarden die deze activiteiten gemeenschappelijk hebben. Wanneer je een aantal activiteiten van dezelfde soort selecteert, kun je in een keer de voorwaarden voor voltooiing voor dat type activiteit instellen.

Achter iedere activiteit vind je een vermelding van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de activiteit als voltooid te markeren.

De grondige manier

Open je cursus en zet via het tandwielicoon wijzigen aan om de bewerkopties voor iedere activiteit te zien. Ga naar de activiteit waarvoor je voltooiing wilt instellen en open via het Bewerk menu de instellingen (Bewerk instellingen) van de activiteit.

Scroll naar het deel Voltooide activiteiten en pas de waarden en vinkjes naar wens aan.


Als je klaar bent met het instellen van de activiteit, klik je op Bewaar wijzigingen en keer terug naar de cursuspagina of op Bewaar wijzigingen en toon om alles op te slaan.

 Mogelijkheden activiteitsvoltooiing
Overige onderwerpen
 Voortgangsbalk
 Competenties
 Leerplannen
 Nieuw dashboard

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.